Esenciální Oleje

Pokud chcete používat esenciální oleje na podporu při meditaci, pak je tento článek určen právě Vám! V dnešní době žije mnoho z nás uprostřed moře stresu, úzkosti a neustálé práce, ze kterého se jen stěží dá uniknout. Některé praktiky, jako je meditace nebo cvičení duševní bdělosti, jsou však skvělým nástrojem pro snížení úzkosti, dosažení vyšších stavů vědomí a snížení negativní energie. Tyto účinky lze ještě posílit, naučíme-li se při meditaci používat esenciální oleje.

Když mluvíme o esenciálních olejích - máme na mysli koncentrované rostlinné výtažky, které se vyrábějí napařováním nebo lisováním různých částí rostlin. Je důležité zdůraznit, že toto je klíčový prvek, který odlišuje esenciální oleje od vonných olejů, které jsou syntetické a uměle vyrobené a které obsahují pouze určité vlastnosti získané z rostlin. Proto jsou esenciální oleje ideální pro použití v aromaterapeutických praktikách s terapeutickými účinky. Příznivé účinky lze získat vdechováním vonných molekul nebo jejich vstřebáváním přes pokožku po pečlivém zředění esenciálního oleje nosným olejem, aby nedošlo k podráždění pokožky**. V případě meditace doporučujeme používat esenciální oleje jedním z následujících způsobů:

  • Aroma difuzéry: Tato metoda je ideální pro delší dobu difúze. Můžete svařit trochu vody s kapkami esenciálních olejů, ale pokud chcete dosáhnout skutečně dlouhotrvajícího aroma, je nejlepším a nejbezpečnějším způsobem ultrazvukový mlhový aroma difuzér. V tomto případě ultrazvukové vibrace tiše rozkládají vodu a oleje a vytvářejí jemnou mlhu, která Vás zahalí a tím vznikne relaxační atmosféra pro lepší soustředění.

 

Aroma difuzér měnící barvu USB Eden Záře - úzké hrdloAroma difuzér měnící barvu USB Eden Odraz

 

  • Spreje: Další způsob, jak povzbudit smysly, je použití esenciálních olejů v rozprašovačích, které rozptýlí vůni po celé místnosti. Pro silnější účinek můžete nastříkat olej na Váš meditační polštář.
  • Lokální aplikace: Esenciální olej můžete zředit s nosným médiem, jako je jojobový nebo kokosový olej, a vmasírovat jej do pokožky; například na pulzní bod nebo na čelo u třetího oka.
  • Olejové aromalampy: Tyto aromalampy fungují tak, že pomocí plamenu svíčky se směs esenciálního oleje a vody zahřeje a vůně se rozptýlí po místnosti. Olejové aromalampy jsou také skvělé pokud hledáte dekorativní doplněk pro svůj meditační prostor.

Keramická aromalampa na olej a vosk s reliéfem TulipánKeramická aromalampa Pastelová s mřížkou

  • Aromaterapeutické doplňky: Můžete přidat kapku svého oblíbeného esenciálního oleje na náhrdelník, náramek nebo klíčenku ze savého materiálu a pak můžete svou oblíbenou vůni stále cítit i na cestách. Tato metoda je velmi užitečná, pokud si chcete vůni vzít s sebou na venkovní meditaci v přírodě, v práci apod.

 

Nyní jsme se dozvěděli něco o různých způsobech zapojení esenciálních olejů do meditace - je čas dozvědět se o různých účincích některých nejoblíbenějších vůní na naši mysl a tělo:

  • Levandulový esenciální olej: Jeden z nejoblíbenějších esenciálních olejů, známý zejména pro své relaxační vlastnosti. Je velmi užitečný pro zmírnění stresu a podporu dobrého spánku. Je velmi dobrou alternativou pro někoho, kdo má rád uklidňující meditaci.
  • Mátový esenciální olej: Obvykle se používá pro lékařské a kosmetické účely, ale je také ideální pro ranní meditaci nebo rychlé přestávky při práci, protože poskytuje velkou dávku soustředění a duševní bdělosti.
  • Tea Tree olej: Tento esenciální olej používají australští domorodci již od pradávna k hojení ran. Dnes se běžně používá na akné, plísňová onemocnění nohou a bodnutí hmyzem. Díky svým očistným a čistícím vlastnostem je však také ideální pro duševní a fyzickou obnovu během meditace.
  • Ylang Ylang: Dokonalý vyvažovač energie s výraznou květinovou a povznášející vůní. Doporučuje se používat v malém množství, protože vůně může být snadno přetěžující.
  • Pačuli: Jedinečný esenciální olej, který má velmi výraznou vůni a je ideální pro vyrovnání myšlenek a emocí během meditace. Vyznačuje se schopností podporovat spánek, bojovat proti depresi a zlepšovat náladu.

Přírodní esenciální olej Goloka Levandule, 10ml  Přírodní esenciální olej Goloka Peppermint, 10ml  Esenciální olej Eden Tea Tree - 10ml  Ylang Ylang Natural Essential Oil 10ml  Přírodní esenciální olej Goloka Pačuli, 10ml

 

 

Toto je jen několik příkladů nejoblíbenějších esenciálních olejů určených pro meditaci. Naše značky jako Eden nebo Goloka nabízejí různé alternativy, ze kterých si můžete vybrat. Stejně tak existují i alternativy pro ty, kteří hledají předem namíchané směsi zaručující nejlepší výsledky. Například směs esenciálních olejů Goloka Blend - Meditace je ideální pro jedince, kteří se chtějí během meditace hluboce soustředit, nebo směs vonných olejů Goloka Blend – Dodání energie pro ty, kteří chtějí začít den s energií.

Kombinace meditace a esenciálních olejů může být silným a transformačním spojením. Nebojte se zkoušet různé alternativy a směsi, dokud nenajdete tu, která Vám bude nejlépe vyhovovat!

 

 

** Nepoužívejte přímo na pokožku, před aplikací na pokožku oleje vždy zřeďte v nosném médiu, obvykle v rostlinném oleji. U uživatelů s alergiemi by měl být proveden test snášenlivosti. Pokud si nejste jisti, zda jste alergičtí, poraďte se se svým lékařem.