PÁLENÍ KADIDLA

Použití kadidel lze sledovat v průběhu věků. Již velmi dlouho se používá pro duchovní obřady a rituály v různých kulturách a náboženstvích. První zmínky o použití kadidla lze nalézt ve starověkém Egyptě, kde vědci objevili stopové úlomky pryskyřic, jako je kadidlovník nebo myrha v místech spojených s náboženskými praktikami.

Kadidlo bylo vždy spojeno s asijskou kulturou, jako je hinduismus, konfucianismus a buddhismus, a často se používá k očistným rituálům a čištění negativní energie. V dnešní době se jeho použití rozšířilo po celém světě a stalo se nejen dokonalým nástrojem k potlačení nepříjemných pachů, ale také nezbytným nástrojem k dosažení hlubokého stavu meditace a klidu.

Říká se, že některé vůně, zejména ty, jako je levandule nebo santalové dřevo, mají uklidňující účinek na náš nervový systém. Používání kadidla je také doporučováno při cvičení bdělé pozornosti nebo praktikování meditace. Vůně může také stimulovat lidské smysly a pomoct při soustředění, jednoduše musíte najít vůni, která se Vám líbí, a udělat si čas, abyste si ji užili.

Existují také více stimulující vůně, které se používají kvůli jejich psychoaktivním vlastnostem. Někteří vědci zjistili, že vybrané vůně, jako je frankincense nebo jasmín, pomáhají aktivovat různé části našeho mozku a mohou tak zmírňovat úzkost nebo deprese. Podobně jsou na tom vůně jako skořice nebo pižmo, které prý působí jako silné afrodiziakum.

Ale ne každý člověk už vyzkoušel a zažil tyto výhody vonných látek a někteří si ani neuvědomují, kolik druhů vonných esencí máme k dispozici, jaké vonné látky vybrat nebo jak je používat.

Nemusíte se bát, pro ty z Vás, kteří v tomto oboru ještě tápají, jsme dali dohromady několik tipů, jak se ponořit do úžasného světa kadidel.

 

Kde začít?

Máme skladem více než 300 různých druhů a vůní kadidel, což se pro nováčka může zdát trochu skličující. Existuje však několik klíčových vůní a značek, které byste neměli přehlédnout, takže je dobré začít s těmi nejznámějšími a nejoblíbenějšími; vonnými kužely a vonnými tyčinkami.

 

  • Vonné tyčinky: Pravděpodobně nejoblíbenější forma kadidla s velmi snadným použitím se stojanem, který slouží k zachycení popela. Jádro tyčinek bývá vyrobeno z bambusového dřeva, ale kadidlo lze i přímo lisovat do tyčinkové formy bez dřevěného jádra. Vyrábějí se z kůry, bylin, přírodních pryskyřic a vonných olejů. Vůně se uvolňuje rovnoměrně a postupně. Doba hoření je obvykle úměrná délce tyčinky, standardní velikost hoří cca 30 minut.

  • Vonné kužely: Velmi podobné tyčinkovému kadidlu, kužely obsahují stejné materiály stlačené a vytvarované do kónického tvaru. Zapalují se v horní části kuželu a aroma sílí, když kužel hoří u svého dna. Vonné kužely hoří přibližně stejnou dobu jako tyčinky, v závislosti na velikosti, a velmi rychle naplní místnost vůní.


Některé z nejoblíbenějších značek kadidel:

  • Satya Nag Champa: Jedna z nejpopulárnějších, ne-li nejoblíbenější značek kadidel po celém světě, je už po staletí používána při rituálech a ceremoniích. Charakteristická vůně je dosažena díky květu Magnólie Champaca, posvátné rostlině z Indie, která je smíchána s dalšími, 100% přírodními ingrediencemi, jako jsou oleje ze santalového dřeva a bylinky, aby se vytvořila jedinečná a zvláštní vůně. Satya používá tradiční techniku ručního válení předávanou z generace na generaci k dosažení té nejvyšší kvality kadidla.

  • Goloka: Tuto oblíbenou značku vyrábí nezisková organizace v Bangalore, známá jako Goloka Seva Trust. Veškerý výtěžek jde na charitativní projekty v lokální komunitě. Mezi příklady jejich práce patří spolupráce s nadací Akshaya Patra Foundation (odpovědná za výživu potřebných dětí). Pracují s vdovami z Vrindávanu, trénují je ve výrobě kadidla a také vytvářejí stipendia pro studenty, kteří pocházejí z chudých poměrů. Toto je jen několik příkladů skupin lidí, kterým pomáhají. Za posledních 16 let vytvořili značku s nejvyššími standardy dokonalosti za použití přírodních ingrediencí a technik ručního rolování napříč všemi svými vonnými produkty.

  • Stamford Incense: Další světově uznávaná značka, kadidlo je zpracováváno ručně pomocí tradičních technik. Používá pouze nejčistší, vysoce kvalitní vegetariánské ingredience, z nichž všechny pocházejí z etických zdrojů, aby bylo možné dosáhnout široké škály jedinečných a odlišných vůní.

 
Bezpečnostní tipy:

Stejně jako u každého produktu, který využívá teplo nebo plamen, i při pálení kadidla existují určitá bezpečnostní opatření, která byste měli vždy dodržovat:

  • Vždy spalujte kadidlo ve vhodném stojanu nebo držáku určenému k lapání popela nebo v kadidelnici a ujistěte se, že je umístěn na rovném žáruvzdorném povrchu mimo dosah průvanu.
  • Nikdy nenechávejte hořící kadidlo bez dozoru.
  • Kadidlo při hoření vytváří kouř, takže spalujte vždy pouze jednu tyčinku nebo kužel a vyvětrejte místnost, pokud bude kouř příliš intenzivní. To je zvláště důležité, pokud máte astma nebo podobné zdravotní potíže.
  • Snažte se vždy hledat přírodní a vysoce kvalitní vonné látky, protože jsou vyrobeny z ryzích materiálů a mají intenzivnější vůni.

 

Především si kadidlo užijte a vychutnejte, lze jej použít mnoha různými způsoby ke stimulaci, relaxaci a zlepšení Vaší mysli, těla a okolního prostředí. Jakmile se do světa kadidla jednou ponoříte, budete se divit sami sobě, proč jste ho nepoužili už dříve!