Jihozápadní pobřežní stezka Spojeném ve království

Náš výkonný ředitel Mark Howard miluje výzvy! V roce 2019 projel Hedvábnou stezku z Číny do Cornwallu, tedy více než 14 000 mil, a to vše pro charitu! Během pandemie hledal Mark novou výzvu, která by ho zaměstnala. Protože cestování nepřipadalo v úvahu, poohlédl se blíže svého domova a rozhodl se projít pobřežní stezku kolem svého rodného hrabství Cornwall. Během této cesty se rozhodl své dobrodružství prodloužit a pokračovat v chůzi po krásné pobřežní stezce kolem zbytku jihozápadu Anglie.

Jihozápadní pobřežní stezka je nejdelší značenou cestou ve Spojeném království a je národní turistickou stezkou. Táhne se v délce 630 mil, tedy 1 013 kilometrů, a vede z Mineheadu v Somersetu podél pobřeží Devonu a Cornwallu do přístavu Poole v Dorsetu. Stoupá a klesá s každou zátokou a ústím řeky a je hodnocena jako jedna z nejnáročnějších stezek ve Velké Británii.

Na svou cestu se Mark vydal 29. května 2021.

Land's End - Enys Dodnan Arch and the Armoured Knight RockBoscastle to Tintagel  - view from Trevalga

Pobřežní stezka začíná v malé vesničce Mead v divoké a odlehlé oblasti Hartland Heritage trail, těsně za hranicemi v severním Devonu, a s mořem vždy po pravé straně je z velké části jednoduché se na ní zorientovat. Vine se nahoru a dolů po téměř nekonečné řadě útesů, oddělených malými zátokami a oblázkovými plážemi, mezi nejdramatičtějšími krajinnými a mořskými scenériemi ve Velké Británii.

Mark se dal na západ do Bude a pak se vydal po stezce podél členitého severního pobřeží do Tintagela, Newquay a St Ives. Odtud pokračoval na Lands' End, přes cornwallské hornické dědictví s pozůstatky strojoven a dolů rozesetých po krajině.

Hope Cove - Inner HopePendeen to Cape Cornwall - Levant Mine, boiler house, pump house and beam engine

Na západě hrabství, kolem mysu Cornwall až k poloostrovu Lizard, vystřídala žulu severního pobřeží břidlice jižního. Cesta, na které se můžete pokochat ústí řek u Falmouthu a Fowey, se stává více zalesněnou a prokládanou písečnými plážemi, jako jsou Looe a Whitsand Bay, a pak pokračuje kolem Rame Head k posledním kilometrům před přejezdem do Plymouthu trajektem Cremyll, což je konec její cornwallské části.

Mark chodil pěšky o víkendech a ve svých volných dnech a cornwallský úsek zvládl zdolat za 22 dní a urazil 348 mil, tedy 560 km. Když 10. října 2021 dorazil do Plymouth Hoe, rozhodl se, že po dokončení stezky kolem Cornwallu chce projít i zbytek Southwest Coast Path.

Na jaře 2022 se Mark vydal na svou pěší cestu z Plymouth Hoe do přístavu Poole Harbour podél velkolepého Jurského pobřeží a nádherné Anglické riviéry. Po dokončení jižní části trasy se vrátil, aby dokončil zbývající část severního pobřeží a šel z Mineheadu podél rozeklaných útesů a zátok k hradu v Bude, přičemž celkovou vzdálenost dokončil 14. srpna 2022 v jednom z nejteplejších počasí, jaké jsme za poslední roky měli!

Marsland Cliff and Litter Mouth from Cornakey CliffLulworth Cove to Kimmeridge Bay -view from Bindon Hill

Celkem 630 mil mu trvalo 44 dní a zahrnovalo více než 35 000 metrů stoupání, což se rovná čtyřnásobnému výstupu na Mount Everest!

Jako další na seznamu výzev se Mark vydal na Velšskou pobřežní stezku, 870 mil z Chesteru na severu až do Chepstowu na jihu Walesu. Nehodlá se však zastavit, protože chce své procházky propojit a pokračovat z Chepstowu do Mineheadu, čímž by se vzdálenost prodloužila o dalších 70-80 mil.


Hodně štěstí, Marku!